Skärmärken och utfall i InDesign

När du skickar en trycksak till ett tryckeri vill de oftast att du skapar din trycksak med skärmärken och utfall. Skärmärken och utfall garanterar att dina trycksaker blir snygga där bilder och annat tryckt går ända ut till kanten på pappret.

Om du inte använder skärmärken eller utfall riskerar du att få vita kanter på dina tryckssaker. Det är svårt för tryckeriet att passa det som ska tryckas exakt på pappret, då papper är ett levande material och kan ”släpa” ett par millimeter i tryckpresserna.

Ovan ser du ett exempel på vad som kan hända om du inte använder skärmärken och utfall i InDesign. Tydligt vita kanter.

För att undvika vita kanter, skapar du dina tryckssaker med ett utfall. Det gör du genom att låta alla dina bilder och grafiska element som ska gå ända ut till kanten, falla utanför arbetsytan (se bild nedan, där arbetsytan visas med den svarta linjen).

När du exporterar din PDF, väljer du sedan utfall och skärmärken under Marks and Bleeds. Kolla sedan med ditt tryckeri hur många millimeter utfall de vill ha, oftast brukar det vara omkring 3-5 mm.

Tryckeriet trycker sedan din trycksak med skärmärken och utfall.

Efteråt efterbehandlar de din trycksaker och skär bort det överflödigt material utefter dina skärmärken. Och det är här det blir extra viktigt med utfallet, då de ger tryckeriet ett par millimeters marginal att skära lite snett. Något som oftast inte märks efteråt.

 

2 svar på ”Skärmärken och utfall i InDesign”

Använd funktionen ”Crop Marks” när du sparar ut dokumentet som PDF. Det står i texten ovanför.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *